Beslenme Tercihleri ve Kısıtlamalar için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklara dengeli bir diyet sağlamak büyüme, sağlık ve gelişme için önemlidir. Bazı ebeveynler dini inançlar, etik değerler veya sürdürülebilirlik nedeniyle özel diyetler izler. Birçok ebeveyn, çocuklarını özel bir diyetle büyütmenin güvenli ve sağlıklı olup olmadığını bilmek ister. Örneğin vejetaryenseniz, çocuğunuz da vejetaryen olabilir mi? Diyete bağlı olarak cevap evet. Ancak bir uyarı var; diyet, çocuğun yeterli büyüme ve gelişme için gerekli tüm besinleri almasını sağlamak için oluşturulmalıdır.
Uygun şekilde planlanmış vejetaryen veya vegan diyetlerinin sağlıklı, beslenme açısından yeterli olduğu ve belirli hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için sağlık yararları sağlayabileceği, Beslenme ve Diyetetik Akademisi'nin pozisyonudur. Bu diyetler, hamilelik, emzirme, bebeklik, çocukluk, ergenlik, ileri yaştaki yetişkinlik dahil yaşam döngüsünün tüm aşamaları ve sporcular için uygundur.
Vegan, Vejetaryen, Pescataryen, Esnek Diyetler
Tüm bu tür beslenme planlarında küçük farklılıklar vardır. Vegan diyetler, süt ürünleri ve yumurta dahil tüm hayvansal ürünleri içermez. Vejetaryen diyetlerin kısıtlamaları değişebilir. Vejetaryen yemek planlarının çoğu, tüm hayvan eti ürünlerini hariç tutar, ancak süt ve yumurta gibi hayvansal yan ürünlere izin verir. Pescataryen diyet, tüm hayvansal ürünleri hariç tutar, ancak balık tüketimine izin verir. Dahası, esnek bir diyet bitki bazlı gıdalara vurgu yaparken, aynı zamanda et ve süt ürünleri gibi sınırlı miktarda hayvansal ürüne izin verir.
Belirli gıda gruplarını ortadan kaldırmak, besin eksikliklerini önlemek için belirli besin maddelerine daha fazla dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir.
Başarı İçin Dikkate Alınması Gereken Temel Besinler
Bitki bazlı yemekler, bir ton antioksidan, lif ve sağlık için önemli olan diğer besinleri sağlar. Bununla birlikte, tüm hayvansal ürünleri hariç tutuyorsanız, çocuklarının hem zihinsel hem de fiziksel olarak yeterince gelişmesini sağlamak için çok dikkat edilmesi gereken bazı besinler vardır. Çocuğunuzun tam olarak ihtiyaç duyduğu besin miktarı yaşına, boyuna, kilosuna ve aktivite düzeyine bağlı olacaktır.
Kalori
Kalori enerji sağlar ve büyüme ve gelişme için kritiktir. Çocuğunuz çok miktarda çiğ yiyecek yiyorsa, kalori ihtiyaçlarını karşılamak genellikle zor olabilir. Bunu önlemek için, zeytinyağı, avokado yağı, kanola yağı, üzüm çekirdeği yağı gibi sağlıklı yağ ile hazırlanmış çeşitli pişmiş sebzeler sunun.
Şişman
Vejetaryen yemek planları, hayvansal ürünleri içermediğinden çoğu zaman yağ oranı düşüktür. Yağ, özellikle yaşamın çok erken dönemlerinde, gelişimde önemli bir besindir. Esansiyel yağ asitleri, beyin ve retina gelişimi için kritik bileşenlerdir.
Ek olarak, A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri emmek için yağ yemek önemlidir. Beslenme ve Diyetetik Akademisi'ne göre, bir ila üç yaş arası çocuklar kabaca% 30 ila% 40 yemelidir. 4 ila 18 yaş arası çocuklar kalorilerinin yaklaşık% 25 ila% 35'ini yağdan almalıdır.
Çocuğunuzun yemek planına çeşitli yağlar eklemelisiniz . Badem ezmesi, fıstık ezmesi, güneş yağı, somon, zeytinyağı, avokado ve humus gibi yağlı balıklar. Tam yağlı, zenginleştirilmiş soya sütü veya tam yağlı inek sütü, yaşamın ilk yılından sonra bir seçenek olabilir.
Protein
Küçük çocukların kalorinin kabaca% 5 ila% 20'sini proteinden alması gerekirken, daha büyük çocukların kalorinin yaklaşık% 10 ila% 30'unu proteinden alması gerekir. Tam tahıllar, süt alternatifleri, fındık ezmesi ve baklagiller yeterli miktarda protein sağlayabilir. Vegan diyeti uygulayan çocukların, muhtemelen protein sindirilebilirliği ve amino asit kompozisyonundaki farklılıklar nedeniyle ihtiyaçlarını karşılamak için ek proteine ihtiyaç duyabileceği öne sürülmüştür. Bir ila iki yaşındaki veganlar için% 30 ila% 35 daha fazla protein, 2 ila 6 yaşındaki çocuklar için% 20 ila% 30 ve 6 yaşından büyük çocuklar için% 15 ila% 20 daha fazla protein önerileri önerilmiştir. .
Yeterli miktarda alımın sağlanması için her zaman çocuğunuzun ihtiyaçlarını çocuk doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
Demir
Demir, enzimler ve protein için önemli bir bileşendir. Aynı zamanda oksijen taşır ve depolar. Demir , özellikle çocukluk döneminde önemlidir çünkü büyüme, oksijen depolama ve taşıma sürecini hızlandırır.
İki farklı demir türü vardır: hem ve hem olmayan. Öncelikle hayvansal ürünlerde bulunan hem demiri, hem olmayan demire göre daha kolay emilir. Bu, hayvansal ürünleri dışlayarak demir ihtiyacınızı karşılayamayacağınız anlamına gelmez, ancak bu besine daha yakından dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir. Hem içermeyen demir açısından zengin yiyecekler arasında fasulye, demir takviyeli tahıllar, yulaf ezmesi, ıspanak, lahana ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm ve zenginleştirilmiş ekmek bulunur.
Hem olmayan demir emilimini artırmak için, yemeklere C vitamini açısından zengin yiyecekler ekleyin. Bunlar arasında brokoli, kavun, kivi, portakal, limon, papaya, ananas, biber, patates ve çilek bulunur. Örneğin, akşam yemeğinde çocuğunuza pirinç ve fasulye servis ediyorsanız, üzerine biraz biber veya taze sıkılmış limon ekleyin veya yanına bir porsiyon meyve verin.
Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi, "Diyet faktörleri demir ve çinko emilimini sınırlayabilirken, sanayileşmiş ülkelerdeki vejetaryen çocuklarda bu minerallerin eksiklikleri nadirdir. Bitki temelli diyetler çok kısıtlı olan çocukların demir ve çinko durumu şu şekilde olmalıdır: Bu gibi durumlarda ilave demir ve çinko gerekebilir. "
Çocuğunuzun yeterince demir almadığından endişeleniyorsanız, çocuk doktorunuza takviye alıp almaması gerektiğini sorun.
Çinko
İnsanların sürekli çinko alımına ihtiyacı var çünkü onu saklama kabiliyetimiz sınırlı. Çinko alımı, normal büyümeyi ve bağışıklık sistemi gelişimini desteklediği için özellikle çocuklar için önemlidir. Hafif çinko eksikliği, büyüme gecikmeleriyle ilişkilendirilmiştir. Çinko büyük ölçüde hayvan etinde bulunduğundan, başka kaynakların sağlanması önemli olacaktır.
Gıda kaynakları arasında zenginleştirilmiş tahıllar (miktarlar değişir), yengeç ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, nohut gibi fasulye (humus yapımında kullanılan), soya fasulyesi, ayçiçeği tohumları, kaju fıstığı, süt ve peynir bulunur.
B12 vitamini
B12 Vitamini, DNA sentezi, beyin gelişimi ve bilişsel işlev için gerekli bir vitamindir. Erken çocukluk döneminde yetersiz B12 vitamini alımı, beyin gelişimi de dahil olmak üzere, olumsuz çocuk sağlığı sorunları ile ilişkilendirilmiştir. Ana B12 vitamini kaynakları arasında et gibi hayvansal besin kaynakları ve peynir ve süt gibi süt ürünleri bulunur.
Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi , " vegan bebeklerin ve çocukların B-12 vitamini alımı değerlendirilmeli ve yeterliliği sağlamak için güçlendirilmiş yiyecekler ve / veya takviyeler kullanılmalıdır" diyor.,
Alternatif B12 vitamini kaynakları arasında takviye edilmiş besin mayası, belirli takviye edilmiş tahıllar, takviye edilmiş sütsüz süt, yumurta ve kabuklu deniz ürünleri bulunur. B12 vitamini takviyesi almaları gerekip gerekmediğini görmek için çocuğunuzun besin alımını bir sağlık uzmanıyla görüşün.
Kalsiyum
Kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin yapısı ve normal kas kasılması için önemli bir besindir. Bir çocuğun ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı yaşlandıkça artacaktır. Çocuğunuz süt yemiyorsa, süt kaynakları en yüksek miktarları içerdiğinden, kalsiyum alımına daha yakından dikkat etmeniz gerekecektir.
Kalsiyum yönünden zengin alternatif yiyecekler arasında kalsiyum set tofu, badem sütü ve soya sütü gibi kalsiyum takviyeli süt alternatifleri, brokoli ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler ve kalsiyum takviyeli meyve suyu ve tahıllar, fasulye ve tam tahıllar bulunur.
D vitamini
D vitamini, kemik mineralizasyonu için kalsiyum emilimine yardımcı olan, yağda çözünen bir vitamindir. Kronik hastalıkların önlenmesinde de rol oynar.
Bu vitamine özel dikkat gösterilmelidir çünkü pek çok gıdada bulunmaz ve kısıtlı diyet uygulayan ve süt ürünleri yemeyen çocuklar için bu bir sorun olabilir. Özellikle güneş ışığı her zaman güvenilir bir D vitamini kaynağı olmadığı için takviye gerekebilir. Bunun nedeni güneş kremi kullanımı, içeride geçirilen zaman, yüksek rakımlar ve kış aylarıdır. Çocuğunuzun D vitamini desteğine ihtiyacı olup olmadığını doktorunuzla görüşün.
Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre, ergenler de dahil olmak üzere tüm bebekler ve çocuklar, doğumdan hemen sonra günde en az 400 IU D vitamini (takviye şeklinde) almalıdır. D vitamini açısından zengin yiyecek kaynakları arasında somon, ton balığı, morina, kuvvetlendirilmiş portakal suyu, süt, soya sütü, buharlaştırılmış süt, zenginleştirilmiş tahıllar, pirinç sütü, yumurta ve mantarlar bulunur .
Takviyeler
Bazı çocukların, özellikle çok kısıtlayıcı bir diyet uygulayanların belirli takviyeleri alması gerekebilir. Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi, çok kısıtlı bitki temelli diyet uygulayan çocukların demir, çinko ve B12 vitamini durumunun izlenmesini önermektedir.
Yaygın Diyet Kısıtlamaları
Bazı çocukların alerji veya tahammülsüzlük nedeniyle özel bir diyet uygulaması gerekebilir. Gıda intoleransı, gerçek bir gıda alerjisinden farklıdır. Bir gıda alerjisi , vücudun rahatsız edici gıdalardaki proteine karşı bir bağışıklık tepkisi göstermesi durumunda ortaya çıkar. Semptomlar kurdeşen, hırıltılı solunum, kızarıklık, kaşıntı, burun tıkanıklığı, kaşıntılı veya gözlerde yaşlanma ile sonuçlanabilir. Gıda alerjisi olan bazı kişilerde anafilaksi adı verilen ciddi bir reaksiyon olabilir. Bir kişinin gıda tahammülsüzlüğü olduğunda, bağışıklık reaksiyonu yoktur; bunun yerine, belirli bir yiyeceğe yanıt olarak tipik olarak bir sindirim sorunu yaşarlar.
Çocuğunuzun gıda alerjisi veya gıda intoleransı olsun ya da olmasın, süt ürünleri, yumurta, soya, yer fıstığı, ağaç yemişleri ve kabuklu deniz ürünleri gibi belirli gıdalardan kaçınmaları gerekebilir. Yiyecek alerjilerini ve gıda intoleranslarını ortadan kaldırmak için çocuğunuzun çocuk doktoru veya alerji uzmanı tarafından tıbbi bir tetkik yaptırması gerekecektir.
Laktoz intoleransı
Laktoz intoleransı olan çocuklar için süt, peynir, yoğurt ve dondurma gibi süt ürünlerinden kaçınılması gerekebilir. Süt ve süt ürünlerine tolerans değişken olabilir. Bazen sınırlamak yeterliyken diğerleri için tamamen kaçınmak gerekli olacaktır. Çocuk doktorunuz semptomları hafifletmek için laktoz enzimleri önerebilir. Süt ürünlerini sınırlarken veya bunlardan kaçınırken, alternatif kalsiyum, D vitamini, protein, B12 vitamini ve yağ kaynakları bulmak önemli olacaktır. Pirinç sütü genellikle protein ve yağ bakımından düşüktür, bu nedenle tek seçenek olarak kabul edilmedikçe bu en iyi seçenek olmayabilir.
Çölyak hastalığı
Çölyak hastalığı, bağırsakların villuslarını tutan bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan kişilerin buğday, çavdar, arpa ve bazı yulaf gibi bazı yiyeceklerde bulunan bir protein olan glütenden uzak durmaları gerekir. Glüten ve glüten içeren diğer ürünlerin yutulması bağırsaklara zarar verebilir ve yetersiz beslenmeye neden olabilir. Glüten ayrıca ilaçlarda, vitaminlerde, dudak balsamında da bulunabilir. Çocuğunuzun yeterli beslendiğinden ve tüm sorunlu yiyeceklerden uzak durduğundan emin olmak için kayıtlı bir diyetisyenle görüşmeniz önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder